TÁMOP 2.4.5.-12/3-2012-0003
Egészségmegőrző
és rekreációs központ

A tartásjavító torna fontossága gyermekkorban címmel előadást szervezünk 2014. 10. 14-én 17.00 órai kezdettel az Egészségmegőrző központunkban.

A gyermekkor egyik legjellemzőbb tulajdonsága a mozgás. Iskolás és serdülőkorban a gyermekek ugrásszerűen nőnek, ám izomzatuk nem tudja a növekedést ilyen gyors tempóban követni. Ezért célszerű fokozatosan terhelni a testüket, olyan sportokat választani, melyek idővel behozzák a lemaradást és fokozatosan erősítik az izomrendszert. Akiknél nem figyelnek erre a szakaszra, a fejletlen izomzatú gyermeknél, kialakulhat a hanyag tartás. Ilyenkor a háti szakasz domborulata fokozódik, a lapockák elállnak, a vállak és a karok előreesnek, a mellkas behúzódik, a fej előrehelyezett lesz. Ezek a gyerekek fáradékonyak, a tornaórán és a sportban nem tudnak megfelelő teljesítményt nyújtani. A hanyag tartásnál azonban szerencsére nincsenek rögzült deformitások, a meglévőket pedig tornával, izomerősítéssel lehetséges korrigálni. Ha hosszabb idő elteltével sincs változás, érdemes célzott tartásjavító gyógytornára járni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2014. 10. 07.


Az egészséges táplálkozás jelentősége címmel előadást tartunk 2014. 09. 16-án 15.00 órai kezdettel az Egészségmegőrző központunkban.

Téma: az egészség és a táplálkozás fogalma.
A táplálék piramis jelentősége, a rendszeres, napi arányosan elosztott étkezés fontossága. Mit is jelent a változatos és kiegyensúlyozott étrend?

2014. 09. 10.


2014. 08. 12-én 15.00 órakor A gerincbetegségek okai, tünetei, megelőzési lehetőségei témakörben előadást tartunk Egészségmegőrző központunkban.

A gerincet érintő betegségekről, kialakulásukról, tüneteikről, diagnosztikájukról és kezelésükről igyekszünk minél szélesebb körű felvilágosítást nyújtani az érdeklődők számára.

 • Csontritkulás
 • Gerincferdülés – szkoliózis
 • Gerincsérv vagy porckorongsérv, mi a helyes elnevezés?
 • Porckorongsérv (discus hernia)
 • Derékfájdalom, lumbagó, isiász

2014. 08. 05.


50 felett is fitten címmel 2014. július 16-án előadást tartunk az Egészségmegőrző központunkban 15.00 órai kezdettel.

Legfőbb ideje az életmód változtatásnak! Az előadás a különböző betegséget megelőző testmozgásokról (nordic walking, gerinctorna, jóga), az egészséges táplálkozás szükségességéről szól.

Fontos megjegyezni, hogy mindig az életkorunknak, az egészségi és az edzettségi állapotunknak megfelelő mozgást válasszunk.

Mindenkit szeretettel várunk!

2014. 07. 07.


A rendszeres testmozgás előnyei címmel előadást szervezünk 2014. június 19-én 15.00 órai kezdettel az Egészségmegőrző központunkban.

A rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár:

 • oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos
 • a rendszeresen végzett testmozgás hatására nő a tüdőkapacitás, javul a légzés
 • a szívizom megerősödik, nő a szív teljesítőképessége
 • csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, illetve akiknél ez már fennáll, ott jelentős javulás érhető el.
 • a vérben található HDL (védő) koleszterin szintje nő, míg az LDL (károsító) koleszterin szintje csökken a rendszeres testmozgás hatására.
 • a rendszeresen végzett testmozgással megelőzhető, illetve kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség
 • a rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok védettek lesznek a sérülésektől
 • az elhízás megelőzésében és kezelésében is kiemelt szerepet kap a rendszeres testmozgásnak. Segítségével elégethetők a felesleges kalóriák, így azok nem rakódnak le a szervezet zsírraktáraiban

2014. 06. 05.


Az egészségmegőrző központ tornái a projekt egyik legnagyobb sikereként könyvelhető el.

Örvendetes tény, hogy a szolgáltatásnak köszönhetően egyre többen érdeklődnek az egészséges testmozgás-és életmód iránt.
Nagy szerepe van ebben Andi gyógytornászunk személyiségének és szaktudásának is. Kedvessége, empátiája, sokrétű szaktudása, a munka és az emberek iránti szeretete teszi őt népszerűvé és nélkülözhetetlenné a faluban.A központ szolgáltatásainak, felszereltségének bővítése és az egészséges életmód terjesztése a közel jövő tervei között kiemelt fontossággal szerepel.

2014. 05. 31.


2014. 05.20-án 14.00 órai kezdettel A dinamikus jóga helye a fitness világában című előadásra hívunk minden érdeklődőt Egészségmegőrző központunkba.
Az előadás témái:
A jóga definiciója, filozófiája
A dinamikus jóga jelentése, a foglalkozás felépítése.

Mindenkit szeretettel várunk!

2014. 05. 12.


2014. április 15-én 15.00 órai kezdettel előadást szervezünk a Rekreációs központbanKerékpározás-spinning edzés címmel.Az előadás tartalma:

 • – Milyen a jó kerékpár?
 • – Milyen a jó bukósisak?
 • – Kerékpár – keringés
 • – A test minden izma mozog, erősödik-izomláz
 • – Spinning-kardio edzés, terhelhetőség mértéke, ideális pulzusszám kiszámolása
 • – Mi mennyi? 1 óra szobakerékpár 300kcal…és a többi mozgást is összehasonlítjuk

Mindenkit szeretettel várunk!

2014. 04. 08.


Gyaloglással az egészségért címmel előadást szervezünk 2014. március 20-án 15.00 órai kezdettel a Rekreációs központban.Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ne felejtsük:

 • A gyaloglás is testedzés.
 • Gyalogolni mindenki tud, gyalogolni mindenhol lehetséges.
 • Sosem késő elkezdeni!
 • Az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sportmozgás.
 • Rendszeres gyaloglással a testsúly is csökkenthető.

2014. 03. 10.


A csontritkulás megelőzése a gyógytornász szemével címmel előadást szervezünk február 20-án 14.00 órai kezdettel a Művelődési Házban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2014. 02. 10.


A testmozgás hatása a vérnyomás értékeire címmel előadást szervezünk január 22-én a Művelődési Házban 16.00 órai kezdettel.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2014. 01. 16.


Senki nem vitatja, hogy a rendszeres testmozgás számos jótékony élettani és pszichológiai hatást fejt ki. A szakszerűen összeállított mozgásprogramok hatására kedvező élettani változások következnek be valamennyi szervrendszerünk, de különösen a szív-és érrendszer működésének tekintetében.

Mentális és pszichés változások is elindulnak. Az agy vérellátásának és oxigenizációjának eredményeként javul a memória, az információfeldolgozás gyorsasága valamint a koncentráció-képesség.

Rendszeres testmozgással számos betegség megelőzhető és az egészség hosszú időn át – akár az élet végéig – megőrizhető.

Szeretettel várjuk egészségmegőrző tornáinkra, melyek térítésmentesen állnak a mozogni vágyók rendelkezésére.

2014. 01. 15.


Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy 2014. január 10-tól a Rekreációs központban fitnesz terem nyílt.
Futópad, szobakerékpár, bordásfal, fitnesz labdák várják a mozogni vágyókat.

2014. 01. 10.


A régi tanítói lakás épületének felújítása elkészült, ezért január 2-tól itt folytatódnak a torna programok és egyéb tevékenységek.
Cím: Szabadság út 133. (megközelíthető: a kis iskola háta mögött, bejárat a “kis” közből)
Mindenkit szeretettel várunk!

2014. 01. 02.


2013. december 13-án 14.00 órai kezdettel A gyerekkori elhízás és a cukorbetegség címmel előadást szervezünk.
Mindenkit szeretettel várunk!

2013. 12. 05.


Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző tornák a lakosság körében. Az igények mentén kialakított, szakszerűen összeállított mozgásformák minden korosztály számára lehetőséget teremtenek az egészség megőrzésére, illetve a betegségek megelőzésére.
Azok is kellemesen érezhetik magukat, akik nem csupán a mozgás öröméért, hanem a szórakoztató társaság kedvéért járnak ide rendszeresen.

2013. 11. 27.


November az egészség hónapja, ennek keretében a megfogalmazódott igények mentén az alábbi előadásokat szervezzük:

Nov.4. hétfő 10.00-11.00 Medencefenék torna jelentősége a nők életében

A torna a medencealapon elhelyezkedő izmok edzésén túl a tudatos egészségvédelem része, ami minden nő számára szükséges. Kis csoportos foglalkozások keretében sajátítjuk el a gyakorlatokat.

Nov. 14., csüt. 15.00-16.30 A gyerekkori elhízás és cukorbetegség

A gyerekeket szintén egyre gyakrabban érintő alattomos betegség a cukorbetegség, ami érinti a keringést-idegrendszert-csontozatot. A be nem tartott diéta és a mozgásszegény életmód felgyorsítja a szövődmények megjelenését. Szülők szerepe a megelőzésben és a kezelésben.

Nov. 28. csüt.15.30-17.00 Az egészséges táplálkozás jelentősége

Az egészség és a táplálkozás fogalma. A táplálék piramis jelentősége, a rendszeres, napi arányosan elosztott étkezés fontossága. Mit is jelent a változatos és kiegyensúlyozott étrend?

2013. 11. 02.


Október elsejétől elindult az egészséges életmódot támogató tevékenységünk. A programok jelenleg a Művelődési Ház nagytermében kerülnek megrendezésre (Bartók Béla út 2-4.).
A projekt keretében felújításra kerül a régi tanítói lakás épülete, itt kap majd végleges helyet az egészségmegőrző központ.
Cím: Szabadság út 133. (a kis iskola háta mögött, bejárat a “kis” közből)

A szolgáltatás célja az egészséges életmód megalapozása, az aktív feltöltődés kultúrájának kialakítása, egy olyan újfajta filozófia terjesztése, ami hozzájárul az egészséges életmód megfelelő szinten tartásához, a munkavégző képesség javításához.

 • Női kondicionáló torna: mindenki számára, aki szeretné magát fitten tartani, megőrizni egészségét, állóképességét, izomerejét, tréning izomerősítéssel (has, comb, fenék, hát, kar),
 • Gerinctorna: megelőző jelleggel mindenkinek, főképp ülő munkát végzőknek. Cél megmozgatni a gerincet, megerősíteni a törzsizom-fűzőt, tartásjavítás.
 • Csontritkulásos torna : azok számára, akiknek már van problémájuk a gerincükkel (isiász, lumbágó, derékfájós időszakok, nyaki-háti fájdalom, esetleg már gerincműtét után van.
 • Váll- és felső végtagok tornája : akiknek ezen a területen vannak fájdalmaik, mozgás beszűkülésük, kis csoportban vagy egyénileg,
 • Csípő- és alsó végtagok tornája : akiknek ezen a területen vannak fájdalmaik, mozgás beszűkülésük, kis csoportban vagy egyénileg,
 • Értorna : viszerek tornája, ülő-álló munkát végzőknek ajánlott,
 • Intim torna : gátizom erősítése, hölgyeknek szülés előtt-után , változó kor idején
 • Gyerek torna: 6 éves kortól, kiscsoportos (max. 5 fő), tartásjavítás, koordinációfejlesztés.

A felsorolt tornák igény szerint változtathatók.

 • Vércukor, vérnyomásmérés

Preventív jellegű tájékoztató előadások az alábbi témakörökben:

 • baba- mama percek: táplálkozás, alvás
 • egészséges életmód, táplálkozás
 • időskor, nem betegség
 • cukorbetegség és a szövődményeik
 • felkészülés a télre, betegségek megelőzése
 • házi (utazáshoz)patika összeállítása, meglévő ellenőrzése

Az egészségmegőrző és rekreációs központ tevékenységei időpontokkal:

A szolgáltatások T É R Í T É S M E N T E S E K !

Érdeklődni Mikola Andrea gyógytornásznál a 30/346 62 60-as telefonszámon lehet. 2013. 10. 01.