Hírek

Elkezdődtek a fejlesztések Gyöngyössolymoson

Elkezdődtek a fejlesztések Gyöngyössolymoson

2021-03-22 16:55:31

Az elmúlt év végén Asztalos Miklóssal, Gyöngyössolymos polgármesterével a közeljövő terveit tekintettük át, most pedig megnéztük, hogy állnak a fejlesztések, milyen ütemezés szerint számíthatnak az itt élők a projektek megvalósulására.

A polgármestertől megtudtuk: a településen a nemrégiben kicserélték a korszerűtlen lámpatesteket, s helyettük 385 darab modern, energiatakarékos led-izzós kültéri lámpát helyeztek ki. A fejlesztés nem igényelt önkormányzati forrást, a beruházás a megtakarításból térül meg. Az úgynevezett ESCO (Energy Saving Cooperation) konstrukcióban a Magyar Államkincstár is közreműködött. A projekt zárásakor, a futamidő végén, az eszközök az önkormányzat tulajdonba kerülnek.

Már csak hetek kérdése és elkezdődik az egyik legjobban várt fejlesztés, melynek során a Kossuth Lajos utca Bem tér felőli szakaszán és a Jókai Mór utcában 430 méter járda újul meg a Magyar Falu Program anyagtámogatási kiírásán elnyert összegből.Jó hír a Mérgespatak úton lakóknak, hogy a tavasz beköszöntével – szintén a Magyar Falu Programnak köszönhetően – itt is elindul az aszfaltozás. Ahogy ígértük, nemsokára az orvosi rendelő előtti feljáró előtetőt kap és az udvarát is rendbe tesszük.

A Kormány által indított Falusi Civil Alap elnevezésű önrészmentes pályázati konstrukció által tovább fejlődik a sportpálya környéke: az öltözőt szigetelték, a felújítása hamarosan befejeződik, s végre elkészült egy régóta várt járdaszakasz is a Gárdonyi és a Mátrai utca között.

Asztalos Miklós kiemelte: a falun áthaladó kerékpárút tervezése már csaknem teljesen befejeződött. A kerékpárosok a 24-es útról hamarosan biztonságosan, egy 3 méter széles biciklisúton juthatnak be Gyöngyössolymosra, majd innen tovább Gyöngyösre, a Diósmalom utcába. A település fő utcáján a kerékpárutat felfestés jelzi majd. A fejlesztésnek köszönhetően végre a mi településünk is bekapcsolódik a mátrai kerékpáros turizmusba.

Asztalos Miklós, a település polgármestere

A kisgyermekes családok örömére megújul az óvoda játszóudvarba, a kicsik biztonsága érdekében kicseréljük a régi gumilapokat. A fejlesztés szintén a Magyar Falu Programból valósul meg. Egy Leader pályázatból négy új, korszerű kültéri játékot állítunk fel a Jókai és Széchenyi utca által határolt részen, s kormányzati támogatással egy felnőttek sportolását támogató fitneszparkot is létrehozunk.

Kiemelten figyelünk a közbiztonságra, ezért két pályázati forrásból is igényeltünk támogatást kamerarendszerek kiépítésére. Összesen 8 db kamera vigyázná a biztonságot a község belterületén, illetve a temető mellett. Utóbbi projekt egy bizonyos mennyiségű hulladék elszállítását is magában foglalja – tudtuk meg Asztalos Miklóstól.

A polgármester a jelenlegi járványügyi vészhelyzetben megköszönte a helyi önkormányzati képviselők, szakemberek hozzáállását, azt, hogy előremutató javaslataikkal, szaktudásukkal segítik munkáját és a falu fejlődését.

2021. 03. 19.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter