Hírek

Megújult a sportöltöző és járda épült Gyöngyössolymoson

Megújult a sportöltöző és járda épült Gyöngyössolymoson

2021-04-18 08:41:06

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Gyöngyössolymosi Sportegyesület a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapján elnyert pályázati forrásból kezdte meg a sportöltöző felújítását és az ahhoz kapcsolódó járda építését.

Ma átadták az elkészült beruházást, melyen részt vett Asztalos Miklós polgármester, Horváth László országgyűlési képviselő és Peszlen Károly egyesületi elnök.

Asztalos Miklós a projekttel kapcsolatban kérdésünkre elmondta: a járdaépítés előkészítéseként először területrendezés, talajrendezés zajlott, majd 8 cm vastagságban 225 m2 betonjárdát építettek a Gárdonyi utcától a Mátrai útig. Ez volt a falu legrosszabb minőségű útja, így különösen fontos volt számunkra, hogy mielőbb sikerüljön korszerűsíteni.

A Magyar Falu Program 100%-ban támogatott programja segítségével végre megújult a már rossz állapotban lévő, korszerűtlen sportöltöző is. A munkálatok során szigetelték a homlokzatot, új szín- és lábazati-és díszítővakolatot hordtak fel, a külső fafelületeket mázolták. Az öltöző nemcsak szebb, de sokkal energiatakarékosabb is lett.

A polgármester elmondta: az elmúlt években az egyesület anyagi lehetőségeinek függvényében fejlesztette sporttelepet, mely során megújult a labdarúgó pálya, locsolórendszert telepítettek, valamint felújították a sportöltöző belső tereit. A pálya köré kerítést építettek és sporteszközöket is sikerült beszerezni. A felújítások célja tágabb értelemben az egészségtudatos életmód népszerűsítése, a helyi sportélet fellendítése, a közösségi funkciók lehetőségeinek bővítése, s a település vonzóbbá tétele volt.

Nagy örömünkre a helyi sportélet felpezsdült mostanában: az utánpótlás focisták részt vesznek a Bozsik-programban, a csapatba a környező településekről is igazoltak versenyzők. A járványügyi szabályok betartásával most is zajlanak az edzések. A sportpálya a már említett fejlesztéseknek köszönhetően kiváló minőségű lett, össze sem lehet hasonlítani a korábbi „libalegelővel” – mondta Asztalos Miklós. Az önkormányzat támogatja az egyesület tevékenységét, hiszen a magas színvonalú sportélet biztosításának kiemelt jelentőséget tulajdonítunk. Jelenleg a komplexum bővítésén gondolkodunk, mely során szóba jött a Honvédelmi Minisztérium katonai- és küzdősport-bázisok kialakítását célzó programja is. A minisztérium járásonként egy ilyen centrumot alakítana ki, a projekt része lenne egy lőtér is. Utóbbi azért is különösen fontos számunkra, mert Gyöngyössolymoson nagy múltja van a bialtonnak, már hat helyi sportolónk jutott ki a téli olimpiára.

Ők azok a sportolók akikre méltán lehet büszke a település:

– 1992. XVI. Téli Olimpia Albertville: Farkas László, Panyik János
– 1994. XVII. Téli Olimpia Lillehammer: Panyik János
– 1998. XVIII. Téli Olimpia Nagano: Panyik János
– 2012. I. Ifjúsági Téli Olimpia Innsbruck: Panyik Dávid, Bodnár Bence Zénó
– 2014. XXII. Téli Olimpia Szocsi: Szabó Milán Gábor
– 2016. II. Ifjúsági Téli Olimpia Lillehammer: Herneczky Áron

Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Kékes Online