Hírek

Tájékoztató a tervezett kerékpárúttal összefüggésben

2021-03-29 11:11:23

Tisztelt Gyöngyössolymosi Lakosok!

Nagyon sok érdeklődő kérdést kaptam a tervezett kerékpárúttal kapcsolatban, ezért szeretnék egy rövid tájékoztatást adni.

Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ megbízásából az Értékterv Kft. készíti a GYÖNGYÖSSOLYMOSI KERÉKPÁRÚT terveit, amellyel a község rendezett, jól járható, biztonságos kapcsolattal fog rendelkezni Gyöngyös és a 24. sz. főút menti kerékpárút felé is.

A tervezők a kerékpárutat három szakaszra osztották fel:

  1. I. önálló kerékpárút Gyöngyös és Gyöngyössolymos határa között,
  2. II. kerékpáros nyom kijelölése a Szabadság úton és a Bartók Béla úton,
  3. III. önálló kerékpárút a község keleti határa és a 24. sz. főút között.

Az I. szakasz a gyöngyösi Diósmalom utcától indul, a Petőfi Sándor utca, majd a Gyöngyöst Gyöngyössolymossal összekötő út keleti oldalán halad, egészen a Határ útig. A tervezett kerékpárút 2,30 méter széles aszfaltburkolatú lesz, a Mátravasutat szintben keresztezi. Mivel a kerékpárút az út árkán és a távközlési oszlopokon kívül halad, a közúti forgalomtól biztonságos távolságban lehet elérni Gyöngyöst.

A belterületi II. szakaszon a forgalom lassabb, itt a meglévő útburkolaton javítjuk a biztonságos kerékpározás lehetőségét: a település teljes területén 40 km/h sebességkorlátozás lesz érvényben, illetve a 30-40 méterenként a burkolatra felfestett sárga színű kerékpáros piktogramok hívják fel a figyelmet a kerékpározókra.

A projekt keretében a Bartók Béla út és a Szabadság út kereszteződését is kismértékben fejlesztjük, megújulnak az útburkolati jelek, átláthatóbb lesz a csomópont, biztonságosabbá válik a közlekedés.

A több mint 1,5 km hosszú III. szakasz a település határától vezet a 24. sz. főútig. Az út északi oldalán mély, szélesebb vízelvezető árkok húzódnak, és itt csatlakozik be több, a Mátra felőli vizeket szállító vízfolyás, ezért az út déli oldalán ésszerű és gazdaságos a kerékpárút kialakítása. Ezen a szakaszon is az árkon kívül 2,30 méter széles aszfaltburkolat épül. A déli oldalon történő kialakítás lehetőséget nyújt arra is, hogy a kerékpárút mentén több mint 100 fából álló árnyékoló fasort ültessünk, ami főként nyári időszakban fog hozzájárulni a kellemes bringázáshoz. A projekt része továbbá egy-egy kerékpáros híd létesítése a Belső-Mérges-patakon és a Mérges-folyáson.

Gyöngyössolymos, 2021.03.29.

Asztalos Miklós
polgármester