lajoshaza11_nKorábban az erdei kisvasút egyik csomópontja volt, de mára már csak egy eldugott zug a Mátrában. Viszont egy a visontai erőmű által épített vendégház éppen itt, az erdő közepén található. Megközelítése ideális akár a bakancsos turistaként, akár kisvonatos kocaturistaként, vagy elvárosiasodott autós “betolakodóként” érkezik is az ember.
Talán kevesen gondolják, hogy ez az eldugott kis ház, – melynek igényessége és belső kialakítása sokakat megdöbbent – számos közéleti személy közkedvelt “búvóhelye”.
Régebben még ifjúsági tábor is volt itt. Melynek nyomai mind a mai napig fellelhetőek. Érdekes, hogy solymosi gyerekek talán sosem táboroztak itt. Az elmúlt években egy a Magyar Agrárfelsőoktatási Természetjáró Egyesület önkéntesei alaposan felújították a táborhoz tartozó faházat. Talán még egyszer újra indulhat itt a táboroztatás is.
Göncz Árpád köztársasági elnökként is meglátogatta Lajosházát. Ennek köszönhető, hogy a felvezető akkor egészen járhatóvá vált.
A 2000-es évek elején még filmforgatásra is használták ezt a csodaszép völgyet. De sajnos a felépített díszleteket egy nagyobb eső során a patak magával ragadta.
A 2006-2008 évek között EU-s forrásból a teljes erdei kisvasút pálya felújításra került. Sőt, a több tíz éve felszámolt pálya újraépítése is folyamatban van a Szalajkaház irányába.
Egy vadaspark kialakítása is folyamatban van, ami tovább fokozhatja a turisták érdeklődését Lajosháza iránt.

lajoshaza9_n lajoshaza6_n lajoshaza5_n OLYMPUS DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA lajoshaza10_n lajoshaza1_n