„SOLYMOSI ÍZEK, BOROK ÉS HAGYOMÁNYOK HÉTVÉGÉJE”

Pénteken bor- és gasztronómiai előadások, borkóstoló, valamint salgótarjáni művészek előadásában egy humoros, szórakoztató „felnőtt” népmese várta az érdeklődőket, akik a közönséget is bevonták a produkcióba.
Az estét könnyűzenei koncertek zárták, melyekkel elsősorban a fiatal korosztálynak kedveskedtek a szervezők.

Szombaton sokféle program várta az érdeklődőket: népi gyerekjátékok, kézműves foglalkozások, kézműves termékek vására, helyi étkek kóstolása.

Nagy sikert aratott Kádár Ferkó Fotószínháza, ahol régi korokat megidéző hátterek előtt, a kornak megfelelő ruhában készültek a fotók.

 

A rendezvényt 14 órakor a polgármester asszony köszöntője nyitotta meg, amely során üdvözölte a gyöngyössolymosi lakosokat, a Solymosi Ízektestvértelepülésről érkezett vendégeket valamint minden idelátogatót, aki megtisztelte az eseményt. Beszédében megemlékezett a gyöngyössolymosi emberek szorgalmáról, régi szüreti felvonulásokról, a hagyományok őrzésének fontosságáról. Elmondta, hogy a falu életében a szőlészet és a borászat mindig nagy jelentőséggel bírt.

„Évszázadokon át ez volt a fő megélhetése a lakosságnak, melyből még ma is sokan tesznek kenyeret az asztalra. Így jutunk el a múlt és a jelen kapcsolatához, mely a jövőbe vezet. Széchenyi István szavaival élve: Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”- mondta beszédében.

 

 

Az óvodások és az iskolások rövid kis műsorával folytatódott a rendezvény, majd a kitüntetések átadása következett.

A polgármester asszony és Lukács László képviselő úr olyan embereknek adott át kitüntetést, akik sokat tettek a településért, öregbítették Gyöngyössolymos hírnevét.
Posztumusz Díszpolgári oklevelet kapott Dr. Nagy Gyula néhai iskolaigazgató, Gyöngyössolymosért érdemérmet a Menyecskekórus, valamint Gyöngyössolymosért oklevelet Bozsik Sándor, aki a község sport életének fellendítésében szerzett kimagasló érdemeket.

A délután folyamán sokszínű, tartalmas szórakozást biztosító programok váltották egymást, ahol minden korosztály egyaránt találhatott az érdeklődésének megfelelő műsorszámokat, eseményeket: népzene, operett, nóta délután, zenés gyerekelőadás alkotta a kínálatot.

Az este is a könnyed szórakozásról szólt: Benke Ádám könnyűzenei műsorát Cserpes Laura fellépése követte, majd tűz zsonglőrök műsora színesítette, vagy inkább világította be az estét. A rendezvénysorozatot a Retróleum zenekar zárta, akik fergetes hangulatot teremtettek zenéjükkel.

Solymosi Ízek

 

Solymosi Ízek

 

Solymosi Ízek

 

 

Kísérőprogramként az Emlék és alkotóházban – a Szabadság út 234. szám alatt – két program zajlott:

„Utazás térben és időben” címmel helytörténeti fényképkiállítás mutatta be Solymos egykori dolgos hétköznapjait, vidám ünnepeit, szüreteit, valamint „Költők a hegyen” címmel baráti beszélgetés zajlott mátrai kötődésű költőkkel.

Gyöngyössolymos Önkormányzata köszönetet mond minden érdeklődőnek, aki megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, a rendező művelődési ház vezetőjének R. Német Máriának, az ott dolgozóknak, valamint mindenkinek, aki munkájával segítette az esemény sikeres megvalósulását.

Kedves Polgármesterasszony! Kedves Zsuzsanna!

 

Írótársaim nevében is szeretném megköszönni azt a kedves fogadtatást, amiben részesített Ön és munkatársai bennünket

a Falunap keretében megszervezett irodalmi-művészeti találkozón. Ez az összejövetel jó alkalom volt arra, hogy belelássunk (ha rövid időre is) a település kulturális és társadalmi életébe.

Kovács Sándor és kedves felesége, Katika pedig mindehhez olyan családi környezetet biztosított az általuk megteremtett kis múzeumban– vendégházban, amely igazán bensőségessé, barátivá tette a Gyöngyössolymoson eltöltött két napunkat.  A „Költők a hegyen” címmel megjelölt program immár nem csupán az első ilyen irodalmi–művészeti találkozást jelenti, hanem egy művészeti tevékenység – folyamat – első állomását. Ugyanis a jelenlévő írókkal, költőkkel – Kovács Sándor és felesége egyetérétésében – elhatároztuk el, hogy ezután minden évben összejövünk Gyöngyössolymoson, „a hegyen”, hogy közösen gondolkodjunk múltról, jelenről és jövőről. Erre kitűnően alkalmas az Önök települése, amely földrajzi értékeit tekintve is egyedülálló. Egyedülálló – és számomra megható – az a megszállottságra épülő, nagyon aprólékos, szeretetteljes munka, amelyet Sándor és felesége végeznek a múzeum, gyűjtemény folyamatos fejlesztésével, építésével. Isten és ember áldja meg munkájukat, hiszen helyettünk is dolgoznak.

Mi – írók, költők – ígérjük, hogy a tőlünk telhető támogatást biztosítjuk Kovács Sándor és felesége további munkájához, hiszen büszke lehet az a település, ahol ilyen emberek élnek és alkotnak.

Nagyon szép emlékekkel tértünk haza Gyöngyössolymosról…

 

Mégegyszer köszönjük Önnek és munkatársinak a lehetőséget.

További eredményes munkát kívánunk Önnek és munkatársainak.

 

 

Őszinte tisztelettel:                                  Madár János

a Rím Könyvkiadó vezetője,

a Magyar Írószövetség választmányi tagja