A gyöngyössolymosi orvosi rendelő épületének energetikai korszerűsítése
Megítélt támogatás: 41.146.652 Ft.

A projekt megvalósításának szükségességét az önkormányzati épületek hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elérése indokolja. A fejlesztéseknek köszönhetően nem csak az épület energetikai mutatói javultak jelentősen, hanem a településkép megújításában, modernizálásában is előrelépés történt. A projekt célja a 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújításának és fejlesztésének megvalósítása, mely a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szolgálja. A projektbe bevont épület energetikai felújítása a pályázati kiírással összhangban valósult meg. A projekt megvalósításának eredményéül szolgáló értékek hozzá járulnak a 2012/27/EU irányelv szerinti energiahatékonysági, illetve a 2009/28/EK irányelv szerinti megújuló energia részarányra vonatkozó kötelezettségek tagállami teljesítéséhez.
Az épület külső határoló szerkezeteinek rétegtervi hőátbocsátási tényezője nem volt megfelelő a fejlesztéssel érintett épület energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet alapján, továbbá a fűtési rendszer sem tett eleget a kor követelményeinek, ezzel sok esetben energiapazarló, gazdaságtalan üzemet létrehozva. Jelen projekt célja, a fejlesztésbe bevont épület komplex energetikai korszerűsítése, az épület és ezáltal az önkormányzat üzemeltetési költségeinek csökkentését célozva.
– Külső falak hőszigetelése,
– Belső falak hőszigetelése (fűtetlen tér felé),
– Meglévő fa nyílászárók cseréje műanyag keretszerkezetű hőszigetelő üvegezésű ablakokra és műanyag hőszigetelő üvegezésű ajtókra,
– Padlásfödém hőszigetelése,
– Pincefödém hőszigetelése,
– Mindhárom meglévő kazán cseréje kondenzációs gázkazánokra időjárás követő szabályozással. A hőleadói hálózat korszerűsítése termosztatikus szelepekkel ellátott acéllemez lapradiátorokkal.
– napelemes rendszer telepítése az épület magastetőjén.